Speltbrød med surdej

Fastelavnsboller

fullsizeoutput_10d7fullsizeoutput_10e0fullsizeoutput_10e2Februar står for døren, og det bedste ved måneden må næsten være, at det er tid til fastelavnsboller. Fastelavn betyder, at foråret er på vej, og det kan man jo ikke ligefrem klage over, vel? Disse fastelavnsboller er en klassisk lækker, blød dej tilsat kardemomme. Fyldet i dem på billederne er lavet på chokolade, dadler og mandler. Virkelig lækkert, kan jeg fortælle jer. Man kan også sagtens lave dem med almindelig vaniljecreme. Jeg lavede halv/halv. Ca. 10 med dadel-fyldet og 10 med vaniljecreme. Så lækkert!


Opskrift på fastelavnsboller med fyld af dadel-chokolade


Ingredienser (20 fastelavnsboller) :

  • 25 gram gær
  • 3 dl mælk
  • 60 gram smør (stuetemperatur)
  • 25 gram rørsukker
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk kardemomme (kan udelades)
  • 60 gram grahamsmel
  • 450-500 gram hvedemel

Fremgangsmåde:

Varm mælken op til den er lunken. Opløs gæren heri. Tilføj sukker og salt samt det bløde smør. Rør grahamsmel, vaniljesukker og kardemomme i. Herefter røres halvdelen af hvedemelen i. Tilføj ægget. Sidst æltes resten af hvedemelen i lidt af gangen. Ælt dejen i ca 5-7 min til den er elastisk. Hvis du har en røremaskine kan den bruges, ellers kan det også lade sig at gøre i hånden. Sæt til hævning i 60 min. Efter hævetiden rulles dejen ud i en stor firkant. Skær små firkanter ud, hvor du placerer dit fyld og folder den sammen, som vist på billedet nedenfor. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Lad bollerne hæve på bageplade beklædt med bagepapir i 15 min, inden de pensles med et sammenpisket æg og sættes i ovnen og bages i ca 12-15 min alt efter størrelse og ovn. Når de tages ud, kan der placeres et lille stykke mørk chokolade ovenpå hver fastelavnsbolle som smelter. 

collageIngredienser til fyld (til 10 stk):

  • 110 gram dadler (de bløde fra papæsken – vægt uden sten)
  • 30 gram mørk chokolade
  • 50 g mandler

Fremgangsmåde:

Blend dadler (tilføj eventuelt en anelse vand, så det lettere vil blende). Herefter tilføjes hakkede mandler og chokolade til dadelmassen. Resten af bollerne fyldte vi med traditionel creme lavet efter Stinnas opskrift her.

fullsizeoutput_10d8fullsizeoutput_10df

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Speltbrød med surdej