Sundere chocolate chip cookies

Gammeldags æblekage i juleversion

1 img_4822Gammeldagsæblekage, det bringer nok mange minder frem om besøg hos bedsteforældrene hos de fleste. Traditionel, dansk dessert, når det er bedst. Jeg tilladt mig at ændre på den danske ret og kreeret en julet version. Vi nærmer os jo december, og jeg vil påstå, at det er helt okay at påbegynde jule-hyggen. Æblegrøden er fyldt med julens bedste smage: kardemomme, vanilje og nelliker. Den er lavet på æbler fra min mormors have, hvilket blot gør den helt perfekt. De typiske makroner er erstattet af honning-ristede mandler og fløden har fået sig et drys kanel. Det klæder bestemt den klassiske opskrift efter min mening. I skrivende stund er jeg selv ved at spise en portion, som i dagens anledning agerer frokost. Det må man godt, når det er mandag. Mandag er det højst sandsynligt ikke, når dette indlæg rammer bloggen. I finder opskriften lidt længere nede.2 Ingredienser (ca 4 anretninger):

  • 525 g æbler (jeg har brugt ingrid marie æbler)
  • vand
  • 8 hele nelliker
  • 1/2 vaniljestang*
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 75 gram rørsukker (tilpasses efter surheden af æblerne)
  • et nip salt (fremhæver smagen)

*rør vaniljekornene sammen med lidt rørsukker, så de fordeles og ikke samler sig i en klump.

Fremgangsmåde:

Skræl og skær æblerne i både. Kog dem møre i en gryde ved middelvarme. Sørg for at der er en smule vand i bunden, så de ikke brænder på. Tilfør mere vand undervejs, hvis æblegrøden bliver for tyk. Herefter tilsættes nelliker, rørsukker, kardemomme, korn fra en vaniljestang samt den tomme stang, for at give endnu mere smag. Lad simre i ca 20 min og gerne længere. Til sidst smages til med et knips salt og eventuelt mere sukker. 75 gram var passende for mig. Nu skal den færdige æblegrød i køleskabet til den er fuldstændig kold. Gerne natten over.

Fyld til 2 anretninger:

  • 50 g mandler
  • 1 tsk honning
  • 1 dl fløde
  • kanel

Varm en pande op og rist mandlerne et par minutter. Herefter tilføjes en tsk honning. Lad mandlerne karamelliserer i honning ved middelvarme og under omrøring. Ca 7-10 min. Herefter hældes de over på et stykke bagepapir og sættes på køl til honningen har sat sig. Pisk fløde til flødeskum. Hak de afkølede mandler. Nu er du klar til anretningen. I to glas kommes først æblegrød (fjern de hele nelliker og tag uden om vaniljestangen!!), hefter mandler og flødeskum. Endnu et lag æblegrød, mandler og flødeskum. Til slut toppes desserten med et drys kanel og ekstra mandler. Server gerne med det samme. Man kan eventuelt droppe fløden i midten, hvis man syntes, det bliver for meget fløde.

3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sundere chocolate chip cookies